Tuzemská vinařská podoblast slovácká (cca 4800 ha)

V této podoblasti najdeme známe obce jako Blatnice p. sv. Antonínkem, Břeclav, Bzenec, Dubňany, Kyjov Milovice, Mutěnice, Strážnice, Šardice.

 

Vinařství Krist

Vinařství založil Tomáš Krist v roce 1996, kdy navázal na mnohaleté rodinné zkušenosti s výrobou vína. Sám jej dnes hodnotí jako mladou a dynamicky se rozvíjející firmu. Vinařství najdete v Milovicích u Kyjova, kde také hospodaří na 10 ha vinic. Vína jsou zpracována nejmodernějšími technologiemi, mezi kterými najdeme řízené kvašení, odbourávání kyselin i školení v sudech barrigue. Vinařství se snaží produkovat výhradně jakostní a přívlastková vína té nejvyšší kvality, o čemž svědčí i řada ocenění .

 

Bisenc, s. r. o.

Vinařství Bisenc vzniklo původně v roce 1998 jako rodinná firma rodiny Kuncovy, zaměřená na výrobu lahvově zralých přívlastkových vín z bzenecké oblasti. Nynější název firmy vychází z historického názvu města Bzenec. Petr Kunc navazuje na letité zkušenosti svého otce. Hospodařit začal na vinicích o rozloze 1 ha. Dnes k nim přibylo dalších 15 ha nových výsadeb.

 

Livi, spol. s r. o.

Společnost byla založena v roce 1990 Miroslavem Chytilem, který tak navázal na dlouholetou tradici pěstování vinné révy a výroby vína na moravském Slovácku. Vinice, celkem přes 80 ha obhospodařuje dle pravidel integrované produkce, se nacházejí v katastrech přilehlých obcí – Mutěnic, Milovic a Ratíškovic. Skvělým zážitkem je návštěva firemního sklepa Pod Šidlenami v Milovicích, kde je soustředěna experimentální supermoderní mikrovýroba.

 

Vinařství Spielberg

Společnost se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních přívlastkových vín a snaží se dostát staré vinařské pravdě, že technologie je sice důležitá, ale víno se dělá již na vinici. Důležité je co nejšetrnější zpracování hroznů a produkce vína s typickým odrůdovým zabarvením, do kterého se promítají charakteristické vlivy půdy a podnebí. Vinařství obhospodařuje 65 ha vinic.

 

Vinařství Štěpán Maňák

Jsme firma rodinného typu, založená v roce 1992. Najdete nás ve slovácké podoblasti jižní moravy, asi 6 km od Kyjova. Tato oblast je od severních větrů chráněna pohořím Chřiby. Právě na těchto jižních svazích, které dávají této krajině malebný ráz jsou nejlepší vinice.

 

Arcibiskupské sklepy Kroměříž

Historie Arcibiskupských zámeckých vín je spojena s historií města Kroměříže. Základním mezníkem

v dějinách byl rok 1110, kdy koupil tehdy trhovou obec Kroměříž od markraběte moravského Oty, olomoucký biskup Jan II. Od té doby nastal rozvoj obce pod přímým vlivem olomouckých biskupů.

Obec dovedl k velikosti olomoucký biskup Bruno ze Schaumburka (1241 - 1281). Povýšil Kroměříž na město a na místě dnešního Arcibiskupského zámku vybudoval ranně gotický hrad. Město obehnal hradbami a založil chrám svatého Mořice. V roce 1266 také založil vinné sklepy, které později, v době českého krále a římského císaře Karla IV. byly rozšířeny. V roce 1345 král Karel IV. udělil sklepům výsadu vyrábět mešní víno.

Sklepy jsou součástí Arcibiskupského zámku v Kroměříži, umístěné v podzemí v hloubce 6,5 m. Jejich plocha je 1030 m
2 a dělí se na Horní a Dolní sklep. Ve sklepě je celoročně stálá teplota v rozmezí od 9°C do 11°C. Je zde vhodné prostředí pro výrobu ryze přírodních, nejkvalitnějších mešních vín. Tato výroba má staletou tradici a na prahu třetího tisíciletí již trvá 735 let. Ve sklepích jsou zachovány nejstarší části zdiva gotického hradu ze 13. století, stěny pokrývají povlaky ušlechtilých plísní. Víno zraje v historických dřevěných sudech různé velikosti. Největší sud pojme 19 100 litrů a nejstarší sud je z roku 1805.

 

Vinařství na Soutoku

Vinařství Na Soutoku leží na okraji města Břeclav a tato poloha na soutoku Moravy a Dyje, v srdci moravské vinařské oblasti, dala krom názvu také do vínku i jednotlivé vinařské oblasti, Mikulovskou, Slováckou a Velkopavlovickou.
Když se roku 2011 rozhodl Karel Průša starší společně se svými syny založit malé rodinné vinařství, ambicí nebylo nic menšího, než patřit mezi absolutní špičku moravských vinařů.
Každý rok vybíráme nejlepší hrozny z celé Moravy a vždy pouze z těch nejlepších poloh pro danou odrůdu. Jediným kritériem pro výrobu vína je prvotřídní kvalita hroznů. Proto také nikdy dopředu nevíme, kolik lahví dané odrůdy v daném ročníku budeme schopni vyrobit. Ale … co vyrobíme, to skutečně stojí za to! Produkce vína je pouze v limitovaných edicích 1 až 3 tisíce lahví od odrůdy.


Vinařství Kosík

Vinařství začal budovat současný majitel MUDr.Pavel Kosík jako své hobby v r.2003 a postupně vzniklo vinařství, které v novým prostorách včetně penzionu produkuje kvalitní víno oceněná množstvím medialí z domácí i mezinárodní scény, včetně vín zařazených do Salonu vín ČR.


Vinařství Dufek

Datem založení firmy je rok 2003, avšak v rodině se vinaří již více než 100 let. Filozofií rodinného vinařství je motto: „Všechno se podřizuje kvalitě.“ Od jarních prací na vinici počínaje. Vlastní výroba hroznů se provádí v rámci integrované produkce s maximální šetrností k přírodě. Vlastní výroba vín pak probíhá za využití nejmodernějších technologií, jakými jsou pneumatické lisování, řízené kvašení, používání vinifikátorů, jablečnomléčné fermentace, případně doškolování některých vín v dubových sudech. Po dosažení potřebné zralosti jsou vína naláhvována na moderní plnící lince pod ochrannou atmosférou dusíku a uložena ke zrání na láhvi. Vína jsou určena do vinoték, speciálních prodejen, gastronomie a soukromých archívů. Všechna tato vína můžete ochutnat v příjemné atmosféře klenutého sklepa přímo mezi sudy, v sortimentu 30-ti odrůd. Produkce pochází převážně z hroznů z vlastních nových vinic.