Tuzemská vinařská podoblast velkopavlovická (cca 5000 ha)

V této podoblasti najdeme známé obce jako Čejkovice, Velké Pavlovice, Velké Bílovice, Kobylí, Rakvice, Zaječí.

 

Vinařství Vajbar Bronislav

Vinařství bylo založeno v roce 1994 a sídlí ve vinařské obci Rakvice. Bohatá tradice vinařství v obci sahá daleko do historie. Vhodné klimatické podmínky, ale i půdní složení umožňuje docílit velmi dobré cukernatosti a aroma hroznů, jako základu pro výrobu kvalitního vína. Vinařství Vajbar v současné době obhospodařuje 16 ha plodných vinic. Zaměřuje se na výrobu jakostních odrůdových vín a přívlastkových vín. Všechna vína jsou vyráběna pomocí moderní technologie, kdy je kladen především důraz na nízkou teplotu při kvašení, která ve vínech zachová maximální množství lehkých ovocných buketních látek

 

Rodinné vinařství Hrabal

Bratři Hrabalovi založili své vinařství s přesvědčením, že i na Moravě se mohou vyrábět světová vína. Rodinná tradice ve výrobě vína umožnila najít ve světě vhodné technologie a postupy pro výrobu typicky lehkých, ovocných, svěžích moravských vín a také vytvářet robustní a originální vína. Velkou pozornost věnují výběru tratí s nejlepším terroir, který spolu s cílenou agrotechnikou umožňuje získávat prvotřídní surovinu pro jakostní a přívlastková vína. Ušlechtilé vůně a chutě ve vínech získávají přirozeným a šetrným zpracováním hroznů.

 

František a Hana Mádlovi

Rodinná firma s 8 ha vinic ležícími v okolí Velkých Bílovic. Z hroznů částečně vlastních a částečně nakoupených od smluvních vynikajících pěstitelů ročně vyrábí 100 000 lahví svěžích a moderních vín, z nichž 70% putuje do prestižních gastronomických podniků nejen v České republice. Základem úspěchu je nejen cit a šikovnost vinaře, ale také moderní zpracovatelské zařízení a vybavení sklepa. Bílá vína se převážně vyrábí v INOXu, červená pak ve špičkových francouzských barrigue sudech.

 

Vinařství Vladimír Tetur

Vinařská firma vznikla v roce 1992 a navázala tak na více než dvacetiletou rodinnou vinohradnickou a vinařskou tradicí. V roce 2003 přesídlili do stávajícího moderního provozu, který se nachází v nové průmyslové zoně Velkých Bílovic. Místnosti pro výrobu jsou chlazeny, skladové prostory klimatizovány.Bílé hrozny zpracovávají na automatickém italském pneumatickém lisu a kvasný proces probíhá ve speciálních nerezových vinifikátorech bez přístupu kyslíku a zbytečného síření rmutu, po vylisování proběhne jablečno-mléčná fermentace v nerezových tancích s tepelnou regulací.

 

Víno Škrobák

Rodinné vinařství hospodařící na 9 ha vlastních vinic ve vinařské obci Čejkovice. Zaměřuje se na výrobu kvalitních jakostních a přívlastkových vín. Významnou část sortimentu tvoří také vína ledová, slámová, fortifikovaná a botrytické výběry. U vybraných partii používají moderní metody řízeného kvašení.

 

COTEAUX PELUIC, s. r. o.

Coteaux Peluic – velmi mladé a osobité vinařství, které si dalo za cíl vyrábět ,,velká vína“ z Velkých Bílovic. Vinařství přináší osobitá, plná vína, ve kterých se odráží jedinečný terroir viničních svahů doplněý o tradiční přírodní postupy. Výjimečnost půdní skladby spočívá v obsahu prehistorických naplavenin v podloží i na povrchu. Hrozny sklizené z těchto poloh jsou přímo předurčeny k citlivému školení v nových dubových sudech typu barrirue. Setkání s těmito víny Vám poskytne neopakovatelný zážitek z pestré palety vůní i chutí.

 

Vinařství Petr Skoupil

Petr Skoupil využívá stopadesátiletých zkušeností vinařského rodu. Má k dispozici cca 19 ha vinic. Maximálně respektuje aktuální trendy obhospodařování viničních ploch, zejména s ohledem na ekologické požadavky a nutnost redukované sklizně. Menší hektarové výnosy umožňují vyrábět vína vysoké jakosti s výrazným a čistým odrůdovým charakterem. Zpracování hroznů probíhá bezprostředně po sběru na špičkovém italském pneumatickém lisu a dále na technologii řízeného kvašení. Podchlazení moštů společně s jejich odkalením flotací tak umožňuje vyrábět půvabná vína s velmi svěžím ovocným charakterem primárních buketních látek.

 

Vinařství Petr Bíza Čejkovice

Rodinná firma byla založena v roce 2000 a navazuje na již třetí vinařskou generaci. Vinařství se nachází v obci Čejkovice, která patří k nejteplejším místům v České republice a je jednou ze tří největších vinařských obcí u nás.Vinice se nacházejí na jižních a jihovýchodních svazích se středně hlubokými, propustnými vápenitými půdami. Základní filozofií vinařství je pěstovat révu tak, aby ji hrozny co nejméně zatěžovaly, dále redukovat úrodu a pečovat doslova o jednotlivý hrozen. Ve všech vinicích uplatňujeme přírodě blízké zásady integrované produkce.Všechna vína jsou vyráběna nejmodernějšími technologickými postupy - řízeným kvašením, biologickým odbouráním kyseliny jablečné (u všech červených vín) a vybrané partie pak metodou barrique. Tato vína jsou odrůdově typická, chuťově čistá a plná. Jejich aroma nabízí širokou škálu ovocných vůní a chutí. Vinařství obhospodařuje 3,5 ha vinic.

 

Rodinné vinařství Jedlička a Novák

Naše rodiny se vinařstvím a vinohradnictvím zabývají již mnoho let. Láska k vinicím a vínu se předávala z generace na generaci. Nynější sídlo rodinného vinařství Jedlička & Novák naleznete v Bořeticích, v podoblasti velkopavlovické. Bylo založeno v roce 2004, aby navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti. Výrobním základem Rodinného vinařství Jedlička & Novák je historický areál známého družstva VINOPA, který byl vybudován v roce 1932 v Bořeticích, v roce 2005 byl kompletně zrekonstruován při zachování původní podoby. Nově byly přistaveny výrobní a skladovací prostory. Celý komplex patří nesporně k nejmodernějším vinařským stavbám u nás, ve své kategorii snese srovnání v mezinárodním měřítku.

 

Vinařství Šabata

Naše vinařství se specializuje na výrobu přívlastkových vín, červených vín vyráběných technologií samotoků, na mladá Svatomartinská vína a některé vlastní speciality. Vína vyrábíme metodou řízeného kvašení  s důrazem na šetrné zpracování při odstopkování i lisování hroznů. Odbourání kyselin jablečno-mléčnou fermentací probíhá jen u červených vín. Každoročně je vyrobeno asi 15

šarží vín z tradičních moravských odrůd.

 

Vinařství Radomil Baloun

Vinařství  Baloun bylo založeno v roce 1991 a v současné době vlastní dva provozy - sklepní hospodářství v Hustopečích a ve Velkých Pavlovicích.
Vinařství téměř celou produkci lahvuje a svá vína směřuje do vyšších kvalitativních skupin určených náročnějším zákazníkům, tedy pro gastronomii a do soukromých archivů.
Vinařství Baloun dodává svá vína pravidelně i na Pražský hrad. Vinařství obhospodařuje 80 ha vinic.

 

Vinařství Rudolf 2

Vinařství Rudolf 2 z Hustopečí je malé, mladé vinařství které začalo s vlastní produkcí v roce 2008. Vinařství je ovšem postavené na pevných základech získaných zkušenostmi s pěstováním vinné révy a zpracováním hroznů ,již jeho otcem Rudolfem. Vína jsou vyráběna v malých šaržích o to více je však kladen důraz na kvalitu. Pan Rudolf Prchal studoval vinařství před více než 14 lety a byl u prvopočátku začínajícího řízeného kvašení které se v roce 1992 začalo používat ve vinařském závodě VINIUM. Vinařství Prchal  si několik odrůd pěstuje samo na vlastních vinicích jde o odrůdy- veltlínské zelené, ryzlink rýnský a frankovku. Další odrůdy nakupuje ze známých viničních tratí. Vína z tohoto vinařství získaly několik ocenění jak doma tak v zahraničí.