Portské víno

portugalské likérové víno považované za jedno z nejlepších na světě. Vyrábí se z bílých i modrých hroznů, velmi vyzrálých, s vysokým obsahem cukru. Má obsah alkoholu 19 - 21 %. Zralosti portských vín bývá dosaženo po 15 až 50 letech. Pro třídění portských vín je ustáleno vlastní komerční názvosloví. Nejznáměnší oblast Douro.

 

Řadíme na:

Tawny

zraje v dřevěném sudu minimálně pět let, během té doby získá typickou hnědou barvu díky které dostalo svůj název. Chuť je plná, jemná s kořenitým ořechovým podtónem

Ruby

portské Ruby vděčí za svůj název krásné rubínově červené barvě mladého portského. Zraje minimálně 3 roky v dřevěném sudu. Je plné se zakulacenou a výraznou ovocnou chutí

Vintage porto

portské pocházející ze sběru špičkového ročníku, plní se do lahví dva roky po sklizni a dál zraje 10, 30 i mnohem více let v lahvi. Vintange porto mladší 30 let bychom neměli otvírat. Ročníkové portské Vintage musí být deklarováno výrobcem a schváleno ústavem Instituto do Vinho de Porto

L.B.V. (late bottled vintage)

pozdě lahvované portské, zraje 5-6 let v dřevěném sudu. Je plnější a komplexnější než běžné Tawny nebo Ruby, nedosahuje však kvality Vintage. Má výhodu v tom, že je pitelné ihned po lahvování a je mnohem levnější než je Vintage porto.

Aged Tawny

směs víceletých Tawny, která zrají v dubových sudech. Označují se věkem na etiketě: 10, 20, 30 i přes 40 let. Víno se lahvuje krátce po kupáži

Colheita (kol-yé-ta) Sklizeň

Tawny z jednoho ročníku, které zrají v dřevěných sudech minimálně 7 let. Na lahvi se uvádí ročník